Monday, January 17, 2011

minggu ke 3


bismillah alhamdulillah.
sollu'alan nabi

alhamdulillah banyak yang dipelajari dalam subjek cooking hari ini.
Antaranya ialah:

cara membuat deboning chicken



contoh sampel ayam yang sudah dibuat deboning (buang tulang)


Then kumpulan kami dikehendaki buat chicken stock,

ni contoh stock yang baik.

Tapi kumpulan kami masih baru belajar. Rupa stock yang kami buat adalah paling teruk dari group2 yang lain. =.= *ingat! skim the scum!

Kumpulan kami juga buat ni,

sauteed french bean.*alhamdulillah jadi al-dante

Dan kumpulan2 yang lain, ada buat yang ni:

poached chicken breast. *sedap. =)

and best jugak yang buat ni,

breaded chicken.

So, lepas ni boleh sudah buat menu2 ini dengan sendiri. =D
insyaALLAH ^_^
cooking~it is all about learning!~

7 comments:

adeq said...

pergh.hari2 mengadap makanan.best wooh !

amanina baharuddin said...

best2! =)

ukhtimu said...

tahniah,makin maju

sherasan said...

ukhti, wah UMT maju ke depan!
kami bru buat mango cordial dngn pinenapple glazed..

tapi next sem kami beljar buat pasta.
sebenarnya antum buat apa kat ayam tu? masak eh?

amanina baharuddin said...

haah. masak. ini subjek asas penyediaan makanan. kire yg basic je =)

'Afifah A. Rahman said...

sedapnye tgk gambr2 tuh aman..memg buat sendiri ke sume tuh??le jd suri rumah tgga berjaya ni..ki3

HuRuN AiN said...

aman~!..nape aq xblaja pon penyedian mknn nie..adeyh~!..hehehe
xsabr tgu next sem..msuk lab bakery..hehe ^^

Post a Comment